Svi smo svedoci koliko je ozbiljno stanje u kome se nalazi čitava planeta, a tiče se pandemije bolesti Covid 19. Virus je izuzetno zarazan, tako da obolela osoba može postati zaista bilo ko – od dece do najstarijih sugrađana.

Ono što je posebno zanimljivo, ali istovremeno i veoma zabrinjavajuće, to je da se simptomi virusa i njegovog prisustva u organizmu čoveka, ne osećaju odmah nakon što je zaražen. Umesto toga, virus boravi u telu, i osoba je infektivna, odnosno, može da zarazi druge ljude iako ne oseća nikakve tegobe.

To je jedan od razloga zbog čega je Covid 19 osvojio planetu, da tako kažemo, i lako se prenosi. Osoba koja nema simptome ni znake oboljenja, uspostavlja socijalne kontakte, sve dok se pregledom ne utvrdi da ima virus u sebi i da je neophodno da se podvrgne izolaciji.

Karakteristično za koronu, jeste da napada slabe tačke u telu čoveka. Posebno su ugroženi stariji ljudi, kao i hronični bolesnici. Kada već postoji određena bolest u organizmu, tada će osoba teže podneti da bude zaražena virusom Covid 19, i svakako će simptomi biti izraženiji.

Kod sasvim zdravih ljudi, korona prolazi sa blagim simptomima, i to su obično visoka temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima, odustvo mirisa i ukusa, izražena malaksalost… Ipak, i kod mladih i jakih ljudi, simptomi se mogu pogoršati, iz raznih razloga, tako da osoba mora da bude smeštena na bolničko lečenje. Jedna od čestih komplikacija je upala pluća, i to može da bude upala oba plućna krila.

Kada se kovid preleži, on može da ostavi posledice u organizmu čoveka, tako da je potrebno da se postepeno oporavlja.

Zbog toga postoje Post-COVID paketi, koji nam dolaze u nekoliko različitih paketa:

  1. Opšti paket pregleda

Pregled lekara opšte medicine + laboratorijske analize (KKS, CRP, LDH, D-dimer, AST, ALT i Se)

  1. Internistički paket pregleda

Pregled lekara specijaliste interne medicine + laboratorijske analize ( KKS, CRP, LDH, D-dimer, AST, ALT i Se) + EKG

  1. Pulmološki paket pregleda

Pregled lekara specijaliste pulmologije + spirometrija sa tumačenjem + laboratorijske analize ( KKS, CRP, LDH, D-dimer, AST, ALT i Se)

  1. Kardiološki paket pregleda

Pregled lekara specijaliste kardiologije ( EKG + UZ srca ) + laboratorijske analize ( KKS, CRP, LDH, D-dimer, AST, ALT i Se) + holter krvnog pritiska + holter EKG

Bolesnicima se savetuje, da nakon što dobiju testove koji su negativni, tj. pokazuju da nema više prisustva virusa u telu, da se postepeno vraćaju normalnom životu, bez previše zamaranja i forsiranja. Veliki broj posledica Covid-a 19 se može ublažiti, pa je potrebno da se o svom zdravlju misli i da se lekarima javimo na vreme.

Post-COVID paketi upravo tome služe, da vam pruže uvid u to u kakvom stanju je vaš organizam nakon preležane bolesti, tako da na kraju možete da budete sasvim mirni.

Ono što vidimo iz celog teksta, to je da se najpre preporučuje osnovni pregled, a to je lekar opšte prakse i da se uradi laboratorija, pregled i snimanje pluća, kao i spirometrija…

Budite odgovorni prema svom zdravlju, i imajte na umu da se posledice ublažavaju ili sprečavaju samo ako se reaguje blagovremeno.

Oh zdravo 👋
Drago mi je da smo se upoznali.

Registrujte se da dobijate sjajni sadržaj u prijemno sanduče, svakog meseca.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.