Vakulator je aparat koji bismo drugačije mogli nazvati hiperbaričnom komorom, u kome se smenjuje pozitivan i negativan pritisak. Sve to ima za cilj dejstvo i delovanje na krvne sudove, tako da se poboljšava cirkulacija.

Krvni sudovi postaju elastičniji upotrebom vaskulatora, zbog toga što se deluje na one koji se nalaze suženi i u spazmu ili grču, te se isti opuštaju, šire i krv bolje prolazi kroz njih.

Ako razmišljate da li ste možda kandidat za primenu vaskulatora, onda bi trebalo da znate da tu dijagnozu može da postavi samo lekar kome je stručnost kardiovakularni sistem čoveka. Dakle, nakon postavljanja tačne dijatnoze, vidi se da li postoje indikacije za primenu ovog aparata.

Trebalo bi naglasiti da se vaskulator često koristi kod ljudi koji obavljaju takav posao da dugo sede ili stoje, ili mnogo vremena provode u istom položaju i bez kretanja. To može da bude vožnja avionom ili autobusom, koja traje dosta sati neprekidno.

Isto tako, vaskulator koriste i sasvim zdrave osobe, kao što su sportisti, i njima tretman pomaže da dobiju bolji tonus mišića, kao i da poboljšaju cirkulaciju u rukama i nogama.

Nekada se vaskulator koristi i preventivno, na primer, kada se uzimaju određeni lekovi, i gde postoji predispozicija za stvaranje edema na nogama.

Dijabetesno stopalo je jedan od slučajeva gde može pomoći vaskulator. Naime, ovo je jedna od komplikacija dijabetesa ili šećerne bolesti. Na stopalu se javljaju rane i ono se deformiše, a ako se ne leči adekvatno, ishod može da bude amputacija stopala.

Od dijabetesa boluje sedam do osam posto ukupne svetske populacije, više od dve trećine svih amputacija se obavi baš kod dijabetičara.

Zbog toga šećernu bolest treba uzeti kao veoma ozbiljno oboljenje, i lečiti se prema svim savetima lekara. Ako imate dijabetesno stopalo, tretman na vaskulatoru mogao bi dati dobre rezultate. Ipak, znajte unapred, da u zavisnosti od stanja, lečenje može da potraje, pa je neophodno biti strpljiv i uporan.

Ukoliko bolujete više od deset godina od dijabetesa, možete da dobijete dijabetesno stopalo.

Vaskulator deluje na stopala, šake, nadlaktice i potkolenice, i na njihova meka tkiva. Poboljšava cirkulaciju u njima i elastičnost krvnih sudova. Oni se naizmenično skupljaju i šire, pa se taj postupak naziva još i barogimnastika.

U arterijama dolazi do boljeg strujanja krvi, tako da se okolna tkiva i organi bolje ishranjuju. Generalno, poboljšava se cirkulacija, a to je od izuzetnog značaja.

Ostale promene koje ćemo spomenuti a kod kojih bi vaskulator mogao da se primeni, jesu artroze, vaskularne ulceracije kože, trofičke ulceracije kože, atrofija mišića, neuromuskulaturne atrofije, poremećaji mišića i kostiju usled artroze, celuliti…

Bitno je naglasiti da tretman vaskulatorom uvek obavlja obučeno medicinsko osoblje, i to uz prisutnost lekara specijaliste. Potrebno je da se obave sva prethodna detaljna ispitivanja da bi se utvrdilo da je neophodan tretman vasulatorom, i da nemate neke kontraindikacije za njegovu primenu. Sva ova mišljenja daće nadležni lekar, nakon obavljenih pregleda.

Vaskulator će pomoći da se usled delovanja različitih vrsta pritisaka, krvni sudovi ojačaju, da se postigne njihova elastičnost, ukloni spazam i poboljša opšta cirkulacija u tretiranim delovima tela.

Oh zdravo 👋
Drago mi je da smo se upoznali.

Registrujte se da dobijate sjajni sadržaj u prijemno sanduče, svakog meseca.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Za više detalja pogledajte našu politiku privatnosti.